Malumunuz üniversitelerin vize haftası başladı. Bu dönemin tüm üniversite öğrencileri için stresli bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Çalışılacak tüm konuları son güne bırakmamız mıdır stresimizin sebebi bilmiyorum ama aylar öncesi ders çalışmaya başlayan öğrenci arkadaşların sayısının da çok olmadığını düşünüyorum . İşte tam da böyle bir haftadan çıkmışken ben de sizlerle bazı kavramların teorik bilgisinin paylaşacağım. Ben de hocalarım gibi sizi teorik bilgilere boğacağım ifadesi daha mı doğru olurdu bilmiyorum ama ben sizinle paylaşmaktan aklınızın bir köşesinde yer edinmesinden mutluluk duyacağım elbette.
“Hastane Radyoculuğu”
Topluluk Radyoculuğun bir dalı olan “ Hastane Radyoculuğu” 1927 yılında başlamıştır. Sosyal sorumluluğun yarattığı ivmeyle beraber İngiltere hastanelerinde gerçekleşen bu yayıncılık belli bir topluluğa hizmet etmektedir. Genellikle çok yataklı hastanelerde olan bu radyolara örnek olarak Whipps Cross Hospital, Radio Lollipop for Children in Hospital verilebilir. Radio Lollipop for Children doğrudan çocuk hastaneleri hedef almaktadır. Avusturalya, Hollanda ve Fransa’dada örnekleri görülmektedir. Bu radyoculuk gönüllülerden oluşmaktadır ve bağışlarla ayakta durmaktadır.
Kolay uyarlanabilen ve kolay uygulanabilen bir yapı sayesinde her yerimizde olan radyo bu yapısıyla hastanelerde görülmektedir. İngiltere Hastane Yayıncıları Derneği bu radyoculuğu ilk destekleyen kuruluştur. En yaygın görülen ülkeler İngiltere ve Japonyadır. Dijital yayıncılıkla birleştirilmiştir örneğin başucu konsollarıdır. Bu konsollar yatağın başında metinler yazıp radyoya şarkı isteği gönderebiliyor. Bağlı olduğu tek radyo hastane radyosudur. Bu radyoculuk çok fazla yayılamıyor özellikle özel hastaneler bunu kabul etmiyor çünkü hastaların yalnızlıklarını gideriyor ve onlara terapi oluyor, hastalıklarının iyileşmesinde etkili oluyor. Bu sayede psikolojik iyileşmeyle de hastanın hastaneden çabuk çıkmasına sebep oluyor.
Küçük çapta da olsa hastane radyoculuğu uygulamalarının, birer radyoculuk uygulaması olması sebebiyle, radyo sektörüyle olan bağları da söz konusudur. Hastane radyoları, radyo programcı adayları için önemli birer basamak olarak görülmektedir. Bu sebepledir ki, özellikle Birleşik Krallık’ta pek çok mevcut radyo profesyonelinin hastane radyolarında geçmiş tecrübeleri bulunmaktadır.