Ummadık Daş Baş Yarar

Sen Halkının Umudusun

403

Her büyük adam kucağında yaşadığı cemiyetin üvey evladıdır der Cemil Meriç. Size bahsedeceğimiz filmin kahramanı tam da böyle birisi. Bir filmin kahramanı evet ama aynı zamanda yaşadığı bölgenin ve soydaşlarının da kahramanı. Üstelik bu ”büyük adam” fiziken çok da büyük sayılmaz. Kimden bahsediyoruz merak ettiniz değil mi ”Cep Herkülü” desek? Evet bu kişi Naim Süleymanoğlu.

22 Kasım 2019’da vizyona giren ve içinde yer alan film müzikleri ve bazı sahneleri ile sizi derinden etkilemesi muhtemel bir film “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu”. 2 saat 21 dakika sürüyor, elbette reklamlar hariç. Yönetmen koltuğunda Özer Feyzioğlu var. Filmin senaryosu, Naim Süleymanoğlu’nun kardeşi  Muharrem Süleymanoğlu’nun anılarını yazdığı, ‘Kardeşim Cep Herkülü’ kitabından senarist Barış Pirhasan tarafından uyarlanmış. Kitabı da edinmenizi öneririz. Filmin müziklerini Fahir Atakoğlu yapmış. Bir de Eypio’nun Naim adını
taşıyan rap şarkısı filme ayrı bir soluk getirmiş. ”Kalbimizde varsın bizim her zaman her daim Şampiyondur küçük dev Süleyman oğlu Naim” demiş Eypio, katılıyoruz…

Yetkin Dikinciler, Selen Öztürk, Gürkan Uygun, Uğur Güneş, İsmail Hacıoğlu, Renan Bilek, Bülent Alkış gibi isimlerle de sizi oyunculuğa bir daha hayran bırakıyor. Filmin genel yayın yönetmeni Mustafa Presheva Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, G.O.R.A., Organize İşler, New York’ta Beş Minare, Selam: Bahara Yolculuk, Ammar, Çanakkale Yolun Sonu, Müslüm, Çiçero ve Türk İşi Dondurma filmlerinin de genel yayın yönetmeni.

Süleymanoğlu’nun çocukluk dönemini canlandıran Batuhan Davutoğlu 9, ilk gençlik yıllarını oynayan Deniz Ali Cankorur 11, yetişkin çağlarını canlandıran Hollanda asıllı Türk Hayat Van Eck 19 yaşında. Film bu anlamda da bize gençlerin giriştikleri işlerde doğru yönlendirmeler ile bir efsanenin yükünü bile omuzlayabileceğini gösteriyor.

Bizim için bu filmi üzerine konuşmaya değer kılan en önemli yanıysa bir gencin hatta ve hatta bir çocuğun yüreğinde taşıdığı umudun ve gayretinin bir halkın kaderini etkileyebileceği. Bir çocuk deriz geçeriz ya çoklukla aslında her çocuk kucağında yaşadığı cemiyetin evladıdır fakat bazen ”üvey” oluverir. Naim de biraz böyle çünkü Türk soyu ile artık Türk toprakları olmayan bir yerde büyümüş. Başarıları ile övülen fakat kimliği ile yerilen çocuk ”Naim” kalabilmek için çok riskli bir umut yolculuğuna çıkmış. Bu film işte bunun hikayesi. Bir umudun…

Onun yolculuğuna şahit olurken yaptığınız işte olmanın aslında milletinizi nasıl da iyi yerlere getirebileceğini de göreceksiniz. Milletinin başına gelenleri anlatmak için şampiyon olmaya çalıştığını söylüyor filmde yer yer Naim. Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye gelişinden sonra Bulgaristan’da yaşananlar birincil ağızdan duyuldu. Kısa bir süre sonra Naim Süleymanoğlu’nu Türkiye’ye getirmek için çok çaba harcayan Turgut Özal 350 binden fazla
Bulgaristan Türkünü de Türkiye’ye getirdi. Hani şu mutlaka birimizin komşusu dostu olan “maacırlar”…

İşte o yüzden Naim’in zaferi halkının umuduydu. Halkının umudu olması hiç şüphesiz başarısı sayesindeydi. Sporun aslında nasıl bir ciddiyet gerektiren bir disiplin olduğunu, tutku ve azim gerektirdiğini gözler önüne seren Naim spora ve sporcuya destek verilmesi hâlinde neler olabileceğini de gözler önüne seriyordu aynı zamanda, Türkiye ve dünya genelinde yaşayan Türk asıllı sporcuların hatta tüm sporcuların mutlaka izlemesi gereken bir film bu yüzden.

Filmin yapımcısı, oyuncuları, ve teknik ekibi hakkında yapılacak olumsuz eleştiriler de var elbette örneğin filmin Bulgaristan’da geçen bazı kısımlarında Bulgarca konuşulan bazı diyaloglarda alt yazılar eksik. Bir sahnede tüm trafiği alt üst edip peşlerinde polis araçları varken polis araçlarının kaza yapıp onların çiziksiz kaçışları adeta Hollywood efekti gibi durmuş. E napalım o kadar kusur kadı kızında da olur mu desek yoksa nazar boncuğu mu?
Ayrıca filmin sonunda Naim Süleymanoğlu ve ailesine ait gerçek görüntü ve videolar var sonuna dek kalmanızı tavsiye ederiz.Her şey bi’ kenara bu filmden ağlamadan çıkana şimdiden tebrikler. Filmden çıktığınızda arkadaşınıza “Abey“ diye seslenebilirsiniz dikkat edin. Hepinize iyi seyirler.

NURCAN YILDIZ

1 yorum
  1. Ennoua diyor

    Kaleminize sağlık, güzel bir yazı olmuş. Bu tarz “çok yönlü” filmlerin ülkemizde, toplumumuzda daha çok çıkması ve bu yapımların sadece popüleritesi için değil bu şekilde değindiği önemli noktalarıyla da fark edilmesi, izlenilmesi ümidiyle…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.